zpatky na uvod



Velikonoce
Vánoce
Dekorace
Svatební
Inspirace
Historie
Kontakt
Zaškolení
Obchod
Úvod



nemecky  anglicky
© 1996-2016
Historie vizovického pečiva:

Naše výrobky nelze považovat přímo za klasické vizovické pečivo, ale za jeho mladší variantu. Základní principy zpracování a přípravy těsta jsou stejné, rozdíl je v používané technice modelování a ve vzorech.

Samozřejmě bez dávné tradice by nebylo ani našich výrobků. A proto, máte-li zájem, podívejte se s námi do historie vizovického pečiva.

Jak už sám název napovídá, jedná se o pečivo, které pochází z malého městečka Vizovice nedaleko Zlína. Tam v polovině minulého století působili pekaři Lutonští, kteří jezdili po jarmarcích prodávat perníky. Jejich syn, který se narodil v roce 1879 a byl rovněž pekařem, začal v době svého mládí - tedy někdy na přelomu - péci figurky z nekynutého těsta, kterému se později začalo říkat "vizovické pečivo". Na poutích i jarmarcích mělo velký úspěch, zvířátka i drobné figurky kupovali především chudší lidé jako hračky pro děti a později jako ozdůbky na vánoční stromek.

Původní vizovické pečivo zahrnovalo pouze 34 základních tvarů. Byly to vlastně symboly, které představovaly určité vlastnosti tak, jak si jich na Valašsku cenili, případně jaké uctívali. Např. ryba byla symbolem mlčenlivosti, sluníčko dárcem života, děťátko znamenalo radost, žába znakem čisté vody, kohout mužnosti atd. Při původním zpracování se používalo pět základních technik:

- krájení
- stříhání
- mašličkování
- vpichování
- obtisk


Těsto se dělalo z té nejhorší mouky, která zbyla v pytlích nebo půdě, neboť ta měla nejvíce lepku. Pravé vizovické pečivo se dělá z jednoho kilogramu obyčejné hladké mouky a čtyř decilitrů vody. Je třeba vypracovat velmi tuhé těsto, ze kterého se potom dobře tvaruje. Zpracované těsto dáme do vlhkého hadříku a necháme šest hodin "odpočinout" v chladnu. Je-li těsto hladké a jemné, je připraveno pro vaši kreativitu.

Zpracováno dle publikace Marie Brahové (c)1996